Çekim Teknikleri : Silüet Şarap Şişesi ve Kadehi

Merhaba Arkadaşlar,

Görmeye alışık olduğumuz ve her gördüğümüzde bu fotoğraflar nasıl çekilmiş dediğimiz Şarap şişeleri ve kadeh fotoğraflarının kamera arkasına gidiyoruz bugün.

Bilindiği gibi gerek şarap şişeleri gerekse kadehler cam olduğundan sürekli parlama yapar ve çekimleri gerçekten titizlik ister. Öncelikle bilmeniz gereken şey bu tür yansıma yapan neslerin çekimini yapacağınız mekanda yansımayı minimize etmeniz gerektiğidir. Bunu yapabilmek için çekim çadırlarına çok para harcamanız gerekmiyor, siyah bir çarşaf yada perde işinizi görecektir.

Şimdi gelelim kamera arkasına ve nasıl çekildiğine, aşağıdaki fotoğrafta da göreceğiniz gibi tüm fotoğraflar tek ışık kullanılarak çekildi.


90*120cm lik softbox umuzun önüne kırtasiyeden aldığımız siyah bir karton kenarlarda eşit boşluk kalacak şekilde toplu iğne ile tutturuldu. Çekeceğimiz objenin tam arkasından ışık almasını engelleyen siyah karton aynı zamanda siyah fon rengimizi oluşturuyor. Kenarlarda kalan beyaz kısımlar ise nesnenin sağ ve solunda silüet şekli oluşmasını sağlayacak. Yemek masasına ait iki tane sandalye ve reklamcıdan kestirdiğimiz bir yüzü beyaz diğer yüzü siyah bir PVC levha zemin olarak kullanıldı.

Aşağıda sırasıyla denemeler ve sonuçları mevcut. Burada sizlerle paylaştığım fotoğraflar hiçbir işlemden geçmemiştir. Bütün fotoğraflar Canon Eos 5D + 70-200mm f:2,8 L IS USM ve 100mm F:2,8 macro ile çekilmiştir. Her türlü sorunuz için lütfen yorum bırakın.


Fotoğrafların büyük hali için lütfen üzerine tıklayın..

7 yorum:

caniyidinc dedi ki...

3. ve 6. denemelerdeki enstantane, diyafram ve iso değerleri aynı olmasına rağmen fotoğraflar birbirinden çok farklı..nedeni nedir?

Unknown dedi ki...

3. ve 6. Fotoğrafların makine değerleri aynı haklısınız. İki fotoğraf arasında ki farklılık paraflaş değerlerinden kaynaklanıyor. 3.Fotoğrafta 1/2 olarak kullanılmış olan paraflaş 6. Fotoğrafta 1/4 olarak kullanıldı.

Dikkatiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim Can bey.

Selamlar

CelâlER dedi ki...

Çok başarılı bir anlatım, çok faydalı.
Teşekkürler paylaşım için.

Adsız dedi ki...

Harika bi site yapmışsınız.. ben daha benzerini görmedim.. ellerinize sağlık sürekli takip edeceğim..

Unknown dedi ki...

paylasım için teşekkurler.

Adsız dedi ki...

Harika bir paylaşım ve güzel bir site ..
Emeğine sağlık Hasan Basri..
Paraflaşa nasıl bir tetikleyici kullanıyorsun..Ve 70-200 mm-100mm den başka bir aralıkta lens ne olmalı?50 mi? 85 mi?
Paylaşım ve cevabım için şimdiden teşekkürler..Alev Kaplan

Dincer DIŞBUDAK dedi ki...

Güzel paylaşım..teşekkürler